Kransekage

En kransekage er både flot og festlig.

Du kan selv lave en kransekage og med lidt øvelse kan du sagtens kreere nogen store flotte nogen af slagsen.

Det er lettest at lave en top, men det er ikke helt umuligt at lave et rigtigt overflødighedshorn.

Opskriften  er på en stor top, der er rigelig til en 50-60 personer, men mindre kan også gøre det.
 

50-60 personer:

Kransekagemassen:
1500 g ren rå marcipan (rigtig, ikke bagemarcipan)
1½-2 bægre pasteuriserede æggehvider
"flormelis så det passer"


Glasur:
1½-2 bægre pasteuriserede æggehvider
½ tsk citronsaft
"flormelis så det passer"


Chokoladepynt:
1 ps chokoladeknapper

Andet pynt:
Twist
Flag
evt. serpentiner
Knallerter
osv.

Indkøb til brug ved kransekagebagning
Kort opskrift:
Ælt massen sammen
Rul ud til pølser, der trykkes trekantede
Afmål til ringe - 4,6,8 osv cm
Form ringene
Bag ringene ved 200 grader i ca. 8 min - de må ikke blive for brune
Rør glasuren sammen - skal være meget stift
Pynt de afkølede ringe og sæt dem koldt mindst 12 timer, for at glasuren kan hærde
Saml kransekagen med smeltet chokolade
Pynt efter behov


Har du brug for en mere udførlig forklaring kommer her en forklarende billedserie.
 

1. Massen laves:

Put marcipan i en røremaskine (du kan også gøre det i hånden).

Tilsæt æggehvide lidt ad gangen - dejen må ikke blive for klistret.

Ælt flormelis i dejen lidt ad gangen. Ca. en 400 g. Men det kan godt variere. Dejen skal ikke klistre og være let at arbejde med, men stadig fast.

Nu skal massen rulles ud til lange pølser. De skal ca. være på tykkelse med en tommelfinger. Pølsen formes i trekantform ved at trykke forsigtigt med tommel- og pegefinger.


 

Derefter måles ud til ringene. Første "ring" er toppen, den skal være 4 cm, næste skal være 6 cm og sådan fortsættes med 2 cm længere stykker. Stykkerne tages meget forsigtigt af bordplanden og formes til ringe - pas på ikke at strække ringene når du løfter dem. Hvis du ikke kan undgå at de strækker sig, så ælt noget mere flormelis i dejen og prøv igen. Den øverste "ring" trilles til en rund kugle, der trykkes lidt i form.

Sæt ringene på bageplader - du får brug for at bage lidt i hold, for de store ringe fylder ret meget. Spar lidt på pladsen ved at sætte nogen af de mindre ringe inden i de store.

Bag ringene i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter. Kik til dem efter en 5-6 minutter - de må endelig ikke blive for brune. Du kan evt også bruge dobbelt bageplader så bunden ikke bliver for hård.

Mens ringene køler af, røres glasuren sammen af æggehvider, citronsaft og flormel. Den skal være meget stiv, næsten helt grynet. Glasuren puttes i en frysepose, og der klippes et lille hul i hjørnet af posen. 

 

Tryk glasur på ringene i s-form. Det gælder om at have det rigtige "sving" for at glasuren kommer til at ligge ens og pænt.
Du skal flytte hånden hurtigt over midten af kransekagen og holde hånden lidt tid ude ved kanterne - så bliver resultatet bedst. Toppen skal ikke pyntes på samme måde som de andre - der lægges glasuren på tværs i striber over hele toppen. 


 

De færdige ringe skal stå mindst 12 timer for at glasuren kan hærde helt igennem. Hvis man begynder at samle kagen før, vil glasuren blive trykket.

 

Derefter samles kagen med smeltet chokolade. Put lidt chokolade på det højeste punkt på ringen og sæt den næste ring ovenpå. Vær opmærksom på at få ringene stablet i den rigtige rækkefølge.

 

Man kan lave flotte bogstaver i smeltet chokolade ved at varme en pose chokoladeknapper forsigtigt i mikroovnen eller i et vandbad (du skal ikke åbne posen endnu). Når chokoladen er smeltet klippes et lille hul i posen og på en plasticpose eller noget bagepapir kan du lave bogstaver, hjerter, kruseduller el. andet, der kan bruges til at pynte kagen med. Når chokoladen er helt tørret sættes den på med noget af glasuren. Pas på ikke at holde de spinkle bogstaver for lang tid i hånden - så smelter de igen.

Derefter er det bare at pynte kagen med flag, twist, serpentiner og andet godt. Pak den ind i cellofan, hvis det er til en gave.

 

Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank